Język:

Infolinia: 703 202 020
Opłata 1,29zł brutto/min połączenia. Realizator usługi: Progress Plus s.c.

Ikonka i dla artykułów informacyjnych Ogólnopolskie
Oświadczenie Rzecznika Prasowego - 02.11.2020 r.

Oświadczenie Rzecznika Prasowego

OŚWIADCZENIE RZECZNIKA PRASOWEGO PO POSTĘPOWANIU WYJAŚNIAJĄCYM W SPRAWIE WYPROSZENIA PASAŻEREK Z POCIĄGU

W odpowiedzi na doniesienia medialne dotyczące wyproszenia z pociągu POLREGIO dwóch studentek chcących podróżować na trasie z Gdańska do Kościerzyny z transparentem związanym ze Strajkiem Kobiet informuję, iż decyzja o poproszeniu o opuszczenie składu przez pasażerki była tylko i wyłącznie wewnętrzną decyzją załogi pociągu.

Jednocześnie podkreślam, iż spółka POLREGIO nie wprowadziła żadnych regulacji
w funkcjonowaniu pociągów związanych ze Strajkiem Kobiet. Przepraszamy pasażerki za zaistniałą sytuację i dziękujemy za zgłoszenie opisanego incydentu. Przeprowadziliśmy postępowanie wyjaśniające, w trakcie którego kierownik składu przyznała się do tego, iż odmówiła przejazdu dwóm kobietom z transparentami związanymi ze Strajkiem Kobiet oraz że na pytanie podróżnego udzieliła nieprawdziwej informacji jakoby obowiązywały odgórne wytyczne o zakazie wejścia do pociągu dla pasażerów z transparentami. Względem konduktorki wyciągnięto konsekwencje służbowe.

Pragnę jednocześnie podkreślić, iż POLREGIO to spółka publiczna powołana do służenia  wszystkim Polakom, którzy korzystają z naszych usług niezależnie od ich poglądów, szanując przepisy prawa. Reguluje to prawo i regulaminy korzystania z naszych usług.

Rzecznik prasowy POLREGIO

Dominik Lebda

Do pobrania
Oświadczenie Rzecznika Prasowego - postępowanie wyjaśniające w sprawie wyproszenia pasażerek z pociągu