Język:

Ikona języka polski Ikona języka angielski

Infolinia: 703 202 020
Opłata 1,29zł brutto/min połączenia. Realizator usługi: Netia S.A.

UWAGA! Z powodu awarii tymczasowo mogą występować problemy z aktualizacją rozkładu jazdy pociągów POLREGIO. Trwają intensywne prace naprawcze. Przepraszamy za niedogodności.
Informacja > Zamknij X

10 regionalnych potraw, które trzeba spróbować

Smak to jeden z tych zmysłów, które w ostatnich latach zyskują na znaczeniu. Coraz więcej osób podróżuje także po to, żeby próbować lokalnych specjałów. Szczególnie, że Polska kuchnia regionalna to znacznie więcej niż oscypek i pierogi.

W rankingu prezentujemy kilka potraw, które po prostu trzeba spróbować. Jeżeli także należysz do grona turystów, którzy odkrywają regiony kubkami smakowymi, wybierz się w podróż pociągiem POLREGIO. Tutaj zawsze znajdziesz czas, aby coś zjeść – w drodze do celu i z powrotem.

 

Kartacz

Jeżeli właśnie kupiliście bilet POLREGIO na Suwalszczyznę, Mazury lub Podlasie, to pewne, że w lokalnych restauracjach skosztujecie kartaczy, inaczej cepelinów. Jest to połączenie tartych surowych i gotowanych ziemniaków, choć występują wersje wypełnione mięsem mielonym, grzybami, kapustą kiszoną lub serem. Kartacze zwykle podaje się ze skwarkami z boczku lub posiekaną, zeszkloną cebulą. Potrawa z pewnością doda energii, której potrzeba w podróży.


Moskole

W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze pieczone były do lat 60. ubiegłego stulecia. Obecnie podawane są jako danie regionalne w podhalańskich restauracjach. Podstawowymi składnikami są ugotowane i utłuczone ziemniaki, mąka i woda, sól kuchenna, i czasami jajko, więc jak nietrudno się domyślić, moskole to proste, syte placki. Potrwa jest dostępna w wielu karczmach, ale w szczególności tych zlokalizowanych przy stokach narciarskich. To jest moc!


Karmuszka

Czas na propozycję dla pasażerów, którzy pociągami POLREGIO zamierzają odkrywać skarby Warmii i Mazur. Karmuszka jest typową potrawą tych regionów, łączy w sobie silny aromat mięsa i delikatność lokalnych warzyw. Co ciekawe, to nie jest danie dla osób niecierpliwych. Fasolę będącą głównym składnikiem trzeba moczyć w przegotowanej wodzie przez 8 godzin, ale słodko-kwaśny smak przypadnie do gustu nie tylko żeglarzom. Miłośnikom kolei też smakuje!


Wodzionka

Na Śląsku przez lata wodzionkę przyrządzało się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Jest to przykład potrawy regionalnej, która jest pamiątką po okresie biedy. To już przeszłość. Dziś mieszkańcy województwa śląskiego częstują kluskami, roladą i czerwoną kapustą na słodko, ale wodzionka musiała się znaleźć w naszym zestawieniu. Może uda wam się znaleźć restaurację, gdzie wciąż serwują to zapomniane danie.

 

Rogale Marcińskie

Było o biedzie, czas na bogactwo. Bo właśnie obfitość mają symbolizować rogale Marcińskie wypełnione po brzegi bakaliami. Rogal z białego maku to kulinarny symbol Poznania i całej Wielkopolski. Lokalna tradycja kulinarna wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie, z ciasta zwijanego w wole rogi. Dziś przysmak ma nawet swój dzień, Święto św. Marcina obchodzimy 11 listopada.


Pokrzywianka

Kuchnia świętokrzyska łączy w sobie tradycyjną kuchnię chłopską i szlachecką z domieszką tradycji żydowskich. Na liście przysmaków królują głównie zupy. Wśród nich, mająca wielu zwolenników, ale również zagorzałych krytyków, zupa owocowa, najczęściej wiśniowa lub jagodowa. Podawana z ziemniakami i zabielona śmietanką często stanowiła przysmak dla dzieci lub pielgrzymów. Współcześnie warto spróbować także zupy z cebuli i pokrzyw.


Czernina

Zupy z charakterem to również symbol Kujaw. Gdy dotrzecie tam pociągiem POLREGIO na pewno warto poszukać potrawy z domieszką krwi! Tak, zwierzęcej krwi. Tradycyjna zupa z północy Polski jest słodka, choć przygotowuje się ją na rosole z podrobów. Danie często trafia do rankingów z najdziwniejszymi potrawami na świecie. Naszym zdaniem, w życiu warto spróbować wszystkiego. Szczególnie, że taką potrawę zjecie tylko na Kujawach!


Mrowisko

W naszym rankingu smaków dotarliśmy na stację kolejową w Suwałkach. I dobrze, bo po raz pierwszy mamy propozycję dla miłośników słodyczy. Mrowisko to kopiec z faworków, który jest polany miodem i posypany rodzynkami, makiem oraz wiórkami kokosowymi. Propozycja przyjechała do Polski z Litwy, ale zadomowiła się na dobre. Kiedyś Mrowisko było dostępne wyłącznie podczas świąt, ale dziś zjecie je przy każdej okazji. Suwalszczyzna zaprasza!


Haluszki

Haluszki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej, ale wcale nie musimy jechać zagranicę, aby skosztować tego przysmaku. Wystarczy, że wsiądziemy do pociągu POLREGIO i dojedziemy do Hajnówki. Właśnie tam bez trudu skosztujemy drobnych kluseczek z ciasta ziemniaczano-mącznego przetartych przez sito. Haluszki podawane z bryndzą, czyli serem z mleka owczego, z całe danie polewa się słoniną i skwarkami. I znowu mamy siłę na spacer!


Pańczkraupt

Czas na wizytę na Śląsku Opolskim. To tu do dziś serwuje się danie z purée ziemniaczanego i kapusty, zwykle kiszonej. Pańczkraupt, inaczej ciapkapusta, zawiera podsmażony i pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę lub zrumienioną cebulę. Potrawa podawana jest jako dodatek do pieczonych żeberek. Do Opola warto też pojechać po żymlok i krupniok, ale te nazwy niech pozostaną tajemnicą. Mieszkańcy regionu sami Wam opowiedzą o „czarnym kawiorze”.

 

Top 5 artykułów według was:

Najpopularniejsze artykuły:

11 listopada w polskiej tradycji, czyli jak świętujemy niepodległość

11 listopada w polskiej tradycji, czyli jak świętujemy niepodległość

Narodowe Święto Niepodległości to święto, które corocznie obchodzimy w dniu 11 listopada dla upamiętnienia odzyskania niepodległości przez Polskę. Od lat kojarzy nam się ono z hucznymi paradami w różnych miastach, marszami w stolicy, biegami niepodległościowymi, patriotycznymi koncertami i wszystkim tym, co sprawiało, że Polacy tłumnie wychodzili z domów, by cieszyć się niepodległości, którą Polska odzyskała 102 lata temu. W tym roku jednak, przez pandemię koronawirusa, obchody tego święta będą wyglądać zupełnie inaczej, niż dotychczas. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować ze świętowania w ogóle.

Czytaj więcej ›
Kulturalne podróżowanie, czyli savoir-vivre w pociągu

Kulturalne podróżowanie, czyli savoir-vivre w pociągu

Każdy z nas podróżuje od czasu do czasu koleją - niektórzy pociągami dojeżdżają codziennie do pracy, inni korzystają z tego środka transportu sporadycznie, np. podczas wakacji. Wszyscy, którzy choć raz spotkali w pociągu niekulturalnego współpasażera wiedzą też, jak bardzo może on popsuć przyjemność z jazdy i wpłynąć na negatywną ocenę podróży.

Czytaj więcej ›
#zostańwdomu i oglądaj spektakle teatralne on-line za darmo

#zostańwdomu i oglądaj spektakle teatralne on-line za darmo

Zazwyczaj namawiamy Was do tego, by wyjść z domu, wsiąść do pociągu i udać się w podróż. W obecnych okolicznościach jest to oczywiście niemożliwe. Nie skupiajmy się jednak na negatywach tej sytuacji. Zachęcamy Was do jak najlepszego wykorzystania czasu kwarantanny, nadrobienia zaległości, zrobienia rzeczy, na które brakuje czasu na co dzień. Zastanówcie się jak często w „normalnym życiu” udaje Wam się wyrwać do teatru czy opery.

Czytaj więcej ›
5 zasad pandemicznego savoir-vivre w pociągu

5 zasad pandemicznego savoir-vivre w pociągu

Aktualna sytuacja epidemiczna zrewolucjonizowała nasz dotychczasowy styl życia. Musieliśmy zmienić wiele zwyczajów, które towarzyszyły nam od zawsze. Pandemia i związane z nią ograniczenia wpłynęły także na nasze nawyki w trakcie podróżowania. Poniżej przedstawiamy 5 zasad pandemicznego savoir-vivre, które warto stosować w trakcie podróży podczas pandemii i nie tylko.

Czytaj więcej ›