Kaszubskie zupy rybne, sery owcze z Podhala, poznańskie rogale świętomarcińskie… Inspiracją do podróżowania może poznawanie lokalnej kuchni, a przez to także specyfiki społeczności, która kultywuje regionalną tradycję, przekazując wiedzę kulinarną z pokolenia na pokolenie. W Polsce nie brakuje miejsc słynących z lokalnych specjałów, a oryginalnymi elementami kuchni regionalnej są nie tylko składniki potraw, także sposób przygotowania i podania. Oto regiony, które od wieków kształtują polską tożsamość kulinarną.
Kaszuby – nadmorska kuchnia regionalna
Jednym z najbardziej znanych dań regionalnych Kaszub są zupy rybne, powstałe z różnych gatunków ryb, np. sandacza lub okonia. Innym popularnym daniem są przygotowywanym na bazie ziemniaków golce – duże gotowane kluski, porównywane do kartaczy. Tradycyjne golce nie mają jednak nadzienia. Mogą być podawane z dodatkiem cebulki lub ze skwarkami. Na deser polecają się natomiast kaszubskie ruchanki, placuszki z ciasta chlebowego, podawane na słodko z cukrem.
Region Kaszub jest doskonale skomunikowany z resztą Polski, dzięki połączeniom pociągowym POLREGIO i Taryfie Pomorskiej. Pociągami dotrzemy do najważniejszych miast nadmorskich, całego Trójmiasta, pobliskiej Łeby, Władysławowa, a także na Półwysep Helski. Od 1 września 2024 r. obowiązują nowe, atrakcyjne połączenia, a także możliwość zakupienia biletów sieciowych – dobowych, trzydobowych oraz miesięcznych aktywnych w całym województwie pomorskim.
Wielkopolska – tradycyjne dania regionalne ziemi poznańskiej
Wielkopolska to region, który zasłynął z prostych, ale niezwykle smacznych dań. Podstawą kuchni regionalnej tej części Polski są ziemniaki, mięso i produkty mleczne. Przykładem typowo wielkopolskiego przysmaku potrawach są pyry z gzikiem – ziemniaki podawane z twarogiem, śmietaną i cebulą.
Nie można mówić o kuchni regionalnej Wielkopolski, nie wspominając o rogalach świętomarcińskich, słodkich wypiekach nadziewanych białym makiem, które są nierozerwalnie związane z obchodami dnia św. Marcina w Poznaniu. Aby dana cukiernia mogła używać nazwy ,,rogal świętomarciński”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego.
Podróżując po Wielkopolsce, warto skorzystać z biletów czasowych w ramach Poznańskiego Węzła Kolejowego. W jego skład wchodzą najbliższe stacje znajdujące się wokół Poznania, z których dostaniesz się do miasta za jedyne 5,60 zł.
Lubelszczyzna – kuchnia regionalna wschodniej Polski
Kuchnia regionalna Lubelszczyzny jest pełna smaków, które nawiązują do tradycji kresowych. To miejsce, gdzie można spróbować takich specjałów jak cebularze. Są to placki drożdżowe z cebulą i makiem, które stały się symbolem lubelskiej kuchni. Innym charakterystycznym daniem są pierogi lubelskie, nadziewane kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami, które są podawane z okrasą z boczku.
Na terenie Lubelszczyzny z łatwością możesz przemieszczać się, dzięki licznym połączeniom kolejowym oraz atrakcyjnej ofercie biletów zryczałtowanych. Wszystko w ramach akcji Połączenie w dobrej cenie.
Podlasie – smaki regionalne północno-wschodniej Polski
Dania regionalne Podlasia to przede wszystkim wpływy litewskie, białoruskie i tatarskie, które razem tworzą unikalną mieszankę smaków i aromatów. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest babka ziemniaczana – zapiekane ziemniaki z dodatkiem cebuli i boczku, podawane zwykle z kwaśną śmietaną. Całość wypiekana jest często w klasycznych foremkach na ciasto słodkie, co nadaje potrawie charakterystyczny kształt. To sycące i pełne smaku danie jest prawdziwym rarytasem na Podlasiu.
Kolejnym wyjątkowym przysmakiem jest sękacz – tradycyjne ciasto o strukturze przypominającej kolce. Specyficzny wygląd uzyskuje się wylewając kolejne warstwy masy podczas wypiekania ciasta na rożnie.
Dzięki połączeniom POLREGIO, a przede wszystkim Taryfie Podlaskiej, łatwo można dotrzeć do Białegostoku i innych miast w regionie. Bilety w ramach oferty zakupisz w atrakcyjnych cenach, zależnych od odległości i kierunku podróży.
Podhale – góralskie dania regionalne
Położone u stóp Tatr Podhale to region o silnej tradycji kulinarnej, która odzwierciedla surowy klimat i górski charakter tego obszaru. Kuchnia typowa dla Podhala jest prosta. Potrawy są sycące, przygotowane z na lokalnych produktów, ziemniaków, kapusty czy serów. Jednym z najbardziej znanych specjałów regionu jest oscypek, wędzony ser z owczego mleka. Nieodłącznymi elementami góralskiej kuchni są inne popularne sery, bryndza czy bundz. Do tradycyjnych dań podhalańskich należą także moskole, placki ziemniaczane pieczone na blasze, zwykle podawane z serem owczym lub skwarkami. Kwaśnica, czyli kapuśniak na wędzonce, to kolejny klasyk, który doskonale rozgrzewa po długim dniu spędzonym na górskich wędrówkach.
Dla miłośników gór, Zakopanego i oscypków POLREGIO przygotowało Taryfę górską, w ramach której można kupić bilety w korzystnych cenach na przejazdy na Podhalu i w okolicach.