Język:

Infolinia: 703 202 020
Opłata 1,29zł brutto/min połączenia. Realizator usługi: Progress Plus s.c.

Na kulinarnym szlaku POLREGIO

Nareszcie doczekaliśmy się prawdziwej wiosny – słonecznej, z wysoką temperaturą i kwitnącymi roślinami dookoła. 

Do tego, systematycznie znoszone są w Polsce kolejne obostrzenia związane z pandemią koronawirusa. Otwarte są już hotele, w najbliższych dniach możliwe będzie korzystanie z restauracyjnych ogródków, a od 28 maja także ze stolików we wnętrzach knajpek, barów i kawiarni. W związku z tym chcielibyśmy Was dziś zaprosić w bardzo przyjemną podróż – kulinarną wyprawę po wszystkich regionach Polski. Sprawdziliśmy, jakie dania koniecznie trzeba posmakować wybierając się na wycieczkę do danego województwa. Przekonajcie się, ile z nich jest Wam znanych, a które z chęcią byście wypróbowali już teraz. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

województwo zachodniopomorskie

Na północy kraju królują oczywiście ryby! Chyba nikt nie wyobraża sobie wycieczki do Kołobrzegu czy Międzyzdrojów bez zjedzenia świeżej rybki w jednej z licznych nadmorskich smażalni. Gotowane węgorze, śledzie kołobrzeskie czy sandacz i paprykarz szczeciński to ulubione przysmaki mieszkańców zachodniopomorskiego oraz turystów odwiedzających ten region.

 

województwo pomorskie

Z rybami na pewno kojarzy się Wam również kuchnia województwa pomorskiego i słusznie, ale tym razem zachęcamy do sprawdzenia kulinarnych propozycji z Kaszub. Na stołach królują tu produkty wykorzystuje bogactwo lasów, jezior i sadów - warzywa, owoce leśne, dziczyzna, drób. Popularne są tu zupy, szczególnie polecamy dwie z nich - dziadówkę, czyli zupę z maślanki okraszoną boczkiem oraz zupę brukwiową po kaszubsku, gotowaną na gęsinie.

 

województwo warmińsko-mazurskie

W mazurskich przepisach kulinarnych widoczne są wpływy kuchni niemieckiej oraz kuchni Kresów Wschodnich. To właśnie z Litwy do Polski dotarły cepeliny, nazywane u nas kartaczami. Pyszne, ziemniaczane pyzy o jajowatym kształcie, nadziewane mięsem i obowiązkowo okraszone skwarkami. Znajdziecie je w wielu restauracjach na Mazurach, szczególnie w okolicach Ełku i Starych Juch.

 

województwo podlaskie

Kolejną tradycyjną potrawą spotykaną w północno-wschodnich regionach Polski jest babka kartoflana. Powstaje ona na bazie utartych surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami z boczku czy słoniny, które następnie zapiekane są w piecu lub piekarniku. To na tyle kultowe danie, że w Supraślu, koło Białegostoku, odbywają się nawet Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej!

 

województwo lubuskie

Charakterystycznym symbolem południowej części tego województwa są winnice. Uprawa winorośli i produkcja wina jest tu szczególnie ceniona, w restauracjach w okolicy Zielonej Góry nie brakuje więc na stołach tego szlachetnego trunku. Dziś jednak chcielibyśmy Wam zaproponować coś do zjedzenia z tego regionu, a nie do picia. Dlatego polecamy wyjątkowe gołąbki, które zawija się tutaj nie w liście kapusty, a właśnie w liście winorośli, co daje tej potrawie niepowtarzalny smak!

 

województwo wielkopolskie

Jeśli odwiedzacie Wielkopolskę, to oczywiście musicie skosztować tutejszych pyr! Smakują one bowiem inaczej niż w pozostałych miejscach w Polsce. Kultowym przysmakiem regionalnym Poznania i okolic są pyry z gzikiem. Pyry to ziemniaki, a gzik to doprawiony w odpowiedni sposób twarożek. Wydaje się, że jest to potrwa banalna, jednak to połączenie ma coś w sobie i naprawdę warto je wypróbować.

 

województwo kujawsko-pomorskie

Prawdziwą gwiazdą na kujawskich stołach są potrawy z gęsiny. Kujawsko-pomorska czernina, gęsie pipki, pasztet z gęsiej wątróbki – choć nazwy tych dań niekoniecznie mogą zachęcać do ich skosztowania, to nie warto się zrażać. Te specjały są naprawdę pyszne i po wielu latach zapomnienia, obecnie ponownie zyskują na popularności, dzięki czemu można ich skosztować w wielu regionalnych restauracjach.

 

województwo łódzkie

Tradycyjnym łódzkim daniem, które warto spróbować odwiedzając to miasto, jest zalewajka. To pospolita, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Swoją nazwę wzięła od sposobu, w jaki się ją przygotowuje. Polega on na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem. Do zupy dodaje się również cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także – w bogatej wersji - marchew, grzyby i skwarki.

 

województwo lubelskie

Obowiązkową przekąską na Lubelszczyźnie jest cebularz! Jest to placek z mąki pszennej, z cebulą i makiem. Cebularze były wypiekane przez zamieszkujących Lublin Żydów już w średniowieczu. Dzięki temu, że jest to tania i prosta w przygotowaniu receptura, szybko zyskała ona na popularności. Obecnie, prawdziwy Cebularz Lubelski posiada chronione oznaczenie geograficzne i nazwę pochodzenia, jest wypiekany tylko w kilku piekarniach w regionie.

 

województwo dolnośląskie

Chyba nikogo nie zdziwimy pisząc, że wybierając się na Dolny Śląsk warto udać się do restauracji na tradycyjny obiad składający się z klusek śląskich, zrazów i modrej kapusty. To danie to kulinarna gwiazda tego regionu. Idealna porcja mocy, by posilić się nią w przerwie podczas turystycznych wycieczek i odkrywania najpiękniejszych miejsc województwa dolnośląskiego.

 

województwo opolskie

Żymlok opolski biały – pewnie ta nazwa Wam zbyt wiele nie mówi, a jest to regionalna potrawa, charakterystyczna dla województwa opolskiego, wpisana na listę produktów tradycyjnych. Żymlok to wędlina podrobowa, która z wyglądu przypomina klasyczną kiełbasę, jednak pod względem konsystencji bliżej jej do kaszanki. Trudno ten produkt opisać, lepiej go po prostu posmakować!

 

województwo świętokrzyskie

Jeśli zdecydujecie się na wycieczkę w okolice Kielc, to zachęcamy Was do posmakowania tamtejszego specjału, który nazywa się zmiocarz. Potocznie mówi się, że jest to pasztet z ziemniaków. Powodem powstania takiej odmiany pasztetu zapewne była bieda świętokrzyskich wsi, jednak uzyskany efekt do dziś cieszy się popularnością w tym regionie. Nic dziwnego, często to co najprostsze smakuje najlepiej!

 

województwo małopolskie

Małopolska turystom nieodzownie kojarzy się z górami, dlatego dziś zaproponujemy Wam typowo podhalański przysmak. Jest nim bez wątpienia kwaśnica! Ta solidna, gęsta zupa powstaje na bazie kiszonej kapusty i mięsa, a podawana jest z ziemniakami lub chlebem. Można ją spotkać w wielu restauracjach u podnóża Tatr, jednak nie wszędzie smakuje tak samo. Pamiętajcie, że kwaśnica musi być bardzo kwaśna!

 

województwo podkarpackie

Ostatni region, do którego wybraliśmy się w dzisiejszej kulinarnej podróży to Podkarpacie. Tutaj kultowym daniem, na które polują turyści, są proziaki. Nazywane czasem przez mieszkańców regionu podkarpackimi pankejkami na sodzie. Są one pieczone na blaszce w piecu i podawane na ciepło z masłem i solą. Mimo tego, że jest to bardzo proste w przygotowaniu danie, to dla wielu poezja smaku!

 

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszych wszystkich propozycji zgłodnieliście i nabraliście ochoty na jakąś pełną smaku, kulinarną podróż po Polsce. Oczywiście, wybierając się w nią, zachęcamy Was do skorzystania z transportu kolejowego. Z POLREGIO dotrzecie do każdego z wymienionych regionów i to nie tylko do dużych miast, ale również w zakątki Polski, gdzie skrywają się małe, kultowe restauracje serwujące tradycyjne dania z regionalnych produktów. Wybierając się na wycieczkę, nie zapomnijcie sprawdzić aktualnych ofert promocyjnych POLREGIO. Dzięki „Biletowi turystycznemu” czy REGIOkarnetowi możecie zaoszczędzić na biletach.

 

 

 

Top 5 artykułów według was:

Najpopularniejsze artykuły:

Kulturalne podróżowanie, czyli savoir-vivre w pociągu

Kulturalne podróżowanie, czyli savoir-vivre w pociągu

Każdy z nas podróżuje od czasu do czasu koleją - niektórzy pociągami dojeżdżają codziennie do pracy, inni korzystają z tego środka transportu sporadycznie, np. podczas wakacji. Wszyscy, którzy choć raz spotkali w pociągu niekulturalnego współpasażera wiedzą też, jak bardzo może on popsuć przyjemność z jazdy i wpłynąć na negatywną ocenę podróży.

Czytaj więcej ›
#zostańwdomu i oglądaj spektakle teatralne on-line za darmo

#zostańwdomu i oglądaj spektakle teatralne on-line za darmo

Zazwyczaj namawiamy Was do tego, by wyjść z domu, wsiąść do pociągu i udać się w podróż. W obecnych okolicznościach jest to oczywiście niemożliwe. Nie skupiajmy się jednak na negatywach tej sytuacji. Zachęcamy Was do jak najlepszego wykorzystania czasu kwarantanny, nadrobienia zaległości, zrobienia rzeczy, na które brakuje czasu na co dzień. Zastanówcie się jak często w „normalnym życiu” udaje Wam się wyrwać do teatru czy opery.

Czytaj więcej ›
5 zasad pandemicznego savoir-vivre w pociągu

5 zasad pandemicznego savoir-vivre w pociągu

Aktualna sytuacja epidemiczna zrewolucjonizowała nasz dotychczasowy styl życia. Musieliśmy zmienić wiele zwyczajów, które towarzyszyły nam od zawsze. Pandemia i związane z nią ograniczenia wpłynęły także na nasze nawyki w trakcie podróżowania. Poniżej przedstawiamy 5 zasad pandemicznego savoir-vivre, które warto stosować w trakcie podróży podczas pandemii i nie tylko.

Czytaj więcej ›
Niezwykły świat pociągów na Instagramie #zostańwdomu

Niezwykły świat pociągów na Instagramie #zostańwdomu

Kochasz pociągi, podróże po torach i wszystko to, co związane z koleją? Teraz jednak wydaje Ci się, że nie masz jak pielęgnować tej pasji, bo przestrzegasz zasad i w czasie epidemii nie podróżujesz rekreacyjnie i jak każdy z nas wyznajesz zasadę #zostańwdomu?

Czytaj więcej ›